Polacy zmieniają nawyki żywieniowe. Coraz częściej sięgają po to co naturalne, bo skład ma dla nich znaczenie. Podobne podejście warto również wdrożyć podczas wsparcia leczenia przeziębienia, które często dotyka nas w sezonie jesienno-zimowym.
Na przestrzeni ostatnich lat możemy zaobserwować rosnącą świadomość wśród Polaków i zwracanie uwagi na jakość wyrobów żywnościowych. Zdajemy sobie sprawę, że skład i pochodzenie produktów, które przyjmujemy wpływa na jakość naszego życia, a w konsekwencji na zdrowie.
Czego zatem poszukują współcześni konsumenci? Wielu z nas zwróciło się ku naturalnym produktom, które charakteryzują się mniejszą ilością cukrów, nie podlegają modyfikacjom genetycznym, nie zawierają sztucznych składników, barwników czy też konserwantów. Za to posiadają więcej aromatów naturalnych i roślinnych. Natura… w zdrowiu i chorobie
Przy czym takie podejście nie powinno tyczyć się wyłącznie odżywiania. Zdrowe nawyki powinniśmy wprowadzić także w sytuacji złej kondycji organizmu, szczególnie teraz w sezonie jesienno-zimowym, kiedy zachorowalność jest większa niż latem czy też wiosną.
To po co w takim razie warto sięgnąć, aby odzyskać formę i powrócić do zdrowia? Zazwyczaj złemu samopoczuciu towarzyszą następujące objawy: uczucie zmęczenia; katar; kaszel; ból gardła, głowy i mięśni. Dlatego skupimy się na produktach pozwalających wrócić organizmowi do lepszej formy. I będziemy mówić wyłącznie o metodach naturalnych, które możemy stosować prewencyjnie, jako wsparcie organizmu w walce z chorobą oraz podczas złego samopoczucia.
Dlaczego miód to podstawa?
Od dawna wiadomo, że miód jest silnie skorelowany z powrotem do zdrowia. W sumie to jeden z najpopularniejszych produktów, po który sięgamy podczas złej kondycji organizmu. Dzieje się tak, ponieważ posiada on właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, antybakteryjne i przeciwalergiczne.
Należy dodać, że miód pomaga także w regeneracji organizmu – to z pewnością kolejny powód do zastosowania go podczas przeziębienia. Lecznicze właściwości miodu to zasługa bogatego składu: zawiera cukry, składniki mineralne, mikroelementy, enzymy, aktywne substancje biologiczne, witaminy B1, B2, B6, E, K, C, karoten, kwas pantotenowy i foliowy.
I co istotne miód, mogą brać także dzieci, które chorują nawet 2-3 razy częściej niż osoby dorosłe. Dzieje się tak, gdyż układ immunologiczny dojrzewa wraz z wiekiem. To swego rodzaju trening dla organizmu, który jest uczony jak rozpoznawać patogeny, a następnie z nim walczyć.
Światowa Organizacja Zdrowia także rekomenduje miód najmłodszym. Zdaniem WHO produkt ten łagodzić stany zapalne i ból gardła.
Kit pszczeli to broń do walki z infekcjami
Na naszej liście nie mogło zabraknąć propolisu, zwanego także kitem pszczelim. Jak można domyślić się powstaje on dzięki pracy pszczół. Propolis to nic innego, jak mieszanka żywicy drzew i krzewów oraz wydzielin gruczołów pszczelich.
Sięgając po niego warto nadmienić, że w niektórych przypadkach może wywołać reakcje alergiczne. W związku z tym warto wybierać produkty, które nie powodują alergii i nie uzależniają. Takim z pewnością są preparaty, zawierające standaryzowany ekstrakt propolisu, który jest oczyszczony z białek.
Pomaga on w leczeniu przeziębienia, grypy, także w sytuacji zapalenia jamy ustnej i dziąseł.
Liczne badania naukowe potwierdziły, że propolis posiada właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Zawdzięcza to ponad 300 aktywnym składnikom, takim jak: witaminy B1, B2, B6, C, E; sód, potas, cynk, żelazo, magnez, wapń oraz kwas pantotenowy i foliowy.
Bogaty skład korzenia prawoślazu lekarskiego
W powrocie do zdrowia z pewnością pomoże korzeń prawoślazu lekarskiego, który jest wykorzystywany w rekonwalescencji problemów górnych dróg oddechowych. Posiada on właściwości łagodzące i przeciwbakteryjne.
Korzeń prawoślazu lekarskiego to źródło: skrobi, aminokwasów, flawonoidów, pektyn, kwasów organicznych, soli mineralnych (wapń, żelazo, fosfor, cynk, selen). Znajdziemy w nim także witaminy, np.: A, B1, B2, B3, C, E. Tak bogaty skład wspiera w terapii, m.in.: zapalenia krtani, kaszlu i anginy. Zaś zawarty w nim śluz nawilża podrażnione gardło i wspomaga odkrztuszanie wydzieliny, która zalega w oskrzelach.
Naturalne produkty z apteki
Czy to oznacza, że każdy z tych składników (miód, korzeń prawoślazu lekarskiego i propolis) musimy kupić oddzielnie? Owszem, możemy tak zrobić, ale patrzmy też na etykietki, bo np. miód miodowi nie jest równy. Możemy także sięgnąć po gotowe produkty, które są dostępne w aptekach. Wyroby, które będą zawierały wszystkie te substancje.
Przy czym stawiajmy na producentów, którzy są transparentni, pokazują szczegółowy skład i proces powstawania danego preparatu. Warto też sprawdzić, czy dany produkt został poddany standaryzacji, która jest niezbędna ze względu na to, że charakterystyczną cechą surowców roślinnych jest zmienny skład substancji aktywnych. Skład ten jest uzależniony od warunków ekologicznych uprawy. Dzięki standaryzacji mamy gwarancję, że dany wyrób medyczny zawiera ściśle określoną ilość substancji odpowiedzialnych za efekty terapeutyczne. Proces ten wykonuje się na bazie norm farmakopealnych danego kraju lub jakościowych wskazanego surowca.
Za przykład mogą posłużyć produkty, szwajcarskiej firmy Alpen Pharma, Apicold, które stawiają na naturalne substancje. Ich głównym składnikiem jest miód. Zawierają także: standaryzowany ekstrakt z propolis oczyszczony z białek i wyciąg z korzenia prawoślazu lekarskiego. O efektywności tych preparatów świadczą badania naukowe, np. Apicold Propo zabija 100% bakterii wywołujących zapalenie zatok. Takie wnioski wyłaniają się z raportu Katedry i Zakładu Mikrobiologii Lekarskiej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (01.2019).
źródło: Informacja prasowa